Skip to main content
Тестове

Асоциативен тест – Разходка в гората

By март 27, 2020май 4th, 2020No Comments

Представете си ситуациите, които ще ви бъдат предложени. Опишете какво виждате, като отговаряте на въпросите. За да улесните дешифрирането на резултатите, запишете отговорите на лист хартия.

 

Представи си, че се разхождаш из гората. Опиши каква е гората. Слънчево ли е или облачно? Какви дървета растат там, колко са, на какво разстояние? Как се чувстваш в тази гора? Кое време на годината е? Кое време на деня е?  Сам ли си? Какво правиш в гората? Защо дойде тук?

Изведнъж забелязваш мечка. Опиши мечката. Какво прави? Как реагира към теб? Ти как реагираш?

Пред теб има поточе. Ще пиеш ли от него? Ще си измиеш ли лицето?

Изведнъж до теб се появява джудже. То се опитва да привлече вниманието към себе си, въртейки се около краката ви. Твоята реакция? Ядосан ли си? Съжаляваш ли го? То продължава да ти досажда – какво правиш?

Отиваш на брега на реката. Представи си реката много ясно – каква е водата, с каква скорост тече, какво е дъното, има ли камъни?

Наблизо е твоята къща. На вратата има табела. Как изглежда табелата, какво пише на нея?

Отвори вратата и влез в къщата. Огледай се. Удобно ли ти е тук? Чисто ли е? Подредено ли е?  Или е разхвърляно? Колко са стаите в къщата? Опиши ги?

Погледни в мазето. Какво виждаш? Ще влезеш ли там? Ако е така, как се чувстваш там? Искаш ли да останеш или ти се иска бързо да си тръгнеш от там?

Качваш се на тавана. Как изглежда той? Какво се съхранява там? Има ли ред на тавана или е пълно с боклуци? Колко време ще прекараш там?

Напускаш къщата. Със съжаление или радост? Искаш ли да се върнеш там скоро?

Чайките летят над морето. Високо, ниско, близо до теб или далеч? Чуваш ли ги? Какви чувства предизвикват в теб?

Виждаш кораб. Какъв е той? Колко е далеч от брега? Можеш ли да стигнеш до него? Ще го направиш ли?

Ключ към теста

Гората отразява обществото, което те заобикаля и твоето отношение към хората. Колкото по-щастлив си в гората, толкова по-положително е отношението ти към хората. Колкото по-плашещо е твоето въображение /мрачни дървета, непроходим гъсталак/, толкова по-трудно изразяваш себе си – не си много доволен от другите и мислиш, че те не те разбират или те подценяват. Ако ти се струва, че гората е твърде претъпкана, тогава най-вероятно си изморен от близката среда, тълпите в автобуса или в офиса.

Мечката символизира  реакцията ти на потенциална опасност. Ако се криеш или замръзваш от страх вероятно в живота си пасивен, ако се втурнеш към мечката – прекалено активен.

Готовността ти да се напиеш от потока показва желанието ти да тръгнеш към любовта. Готов ли си да се появи истинска, чиста любов в живота ти или се отзова в залята канализационна шахта?

Морето е чувствената, емоционалната страна на любовта. По това колко бурно е морето можете да прецените каква връзка ви привлича.

Отношението ти към джуджето ще покаже колко си милостив. Има хора, които го ритат, има и такива, които го носят на раменете си.

Реката е символ на хода на живота ти. Спомни си колко бързо течеше? Колко чиста беше водата? Камъните по дъното показват затруднения в живота.

Къщата си ти. Колкото повече ти харесва, толкова по-добър си със себе си.

Табелата на вратата показва, кой си мислиш че си / някои имат фамилия или име и фамилия, а някой надраскано с тебешир отстрани име/

Тези стаи, които видя по време на теста са аспектите от живота ти, които са важни за теб. Там, където ти харесва – всичко е наред. Но помещенията където има хаос – вероятно има проблем в тази област в живота ти. Степента на хаоса определя и тежестта на проблема.

Мазето е твоето възприемане на собственото ти несъзнавано. Ако се чувстваш зле в мазето, тогава може би си в противоречие с него. Страхуваш ли се от мечтите си? Не искаш да си спомняш моменти от миналото? Страхуваш ли се да погледнеш в бъдещето? Несъзнателните страхове създават тревожност и напрежение.

Таванското помещение е метафора за цялото образование, култура, интелигентност, всички социални умения в теб. Ако има бъркотия, тогава може би не знаеш защо си влагал толкова усилия за получаване на диплом.

Чайките са твоите роднини. Сам можеш да прецениш колко са, как създавате близост.

Корабът е твоята мечта. Колко са, колко красиво и колко постижимо е лесно да прецениш.възможно ли е изобщо да не стигнеш до него?

Абонирайте се за моят блог

Aбонирайте се, за да получавате последните статии, съвети, новини за мойте работилници и още много. Обещавам да не изпращам спам и да уважавам вашето лично пространство.