Skip to main content
Емоции

Защо изпадаме в депресия по празниците?

By март 23, 2020май 19th, 2020No Comments

Рождество, нова година – чудесно време. Музика, динамика по коледните базари, хубави коледни филми по телевизията,елхи, подаръци.  А ощеи преумора от работа, за да завършим всичко до празниците, семейни караници, прекомерно харчене, преяждане, препиване, тъмнина и хлад. Ето такова чудно време е Коледа и нова година.

Този, който е сам или не  е много щастлив, не му е много леко да наблюдава безкрайните примери на това, как другите се подготвят за празниците, както и хилядите примери на телевизионния екран. Зимата – много тежко време за тези, които преживяват семейни неуредици, загуби, разводи, раздели, самота и болест, финансово неблагополучие.

Упадък на силите и понижено настроение по празниците навестяват не само тези, които се борят с клинична депресия. Празничната депресия е напълно реална.

Ето най-разпространените причини за празничната депресия и как да се справим с тях

 

 

Неоправдани очаквания

Безупречните празници: сияеща, прекрасна елха, красиво опаковани подаръци, веселие и благополучие. Ако вие съсредоточено сте очаквали имено това, няма нищо удивително в това, че сега ви е тъжно.

Хората имат фантазии за идеалните празници, които поддържат киното и телевизията. Но в реалността посрещането на празниците никога не са идеални и много хора се разстройват от това. Като следствие се увеличават семейните разправии, именно по време на празниците.

Ето защо е важно да контролирате и своите очаквания, и своето раздразнение, когато очакванията не се оправдаят.

По-добре се съсредоточете в това, което наистина е преминало добре. А ако нищо не е преминало добре, то тогава си мислете, че новата година е нов старт.

Прекаленото старание

Тясно е свързано с първата причина: за да оправдаем своите разноцветни очаквания, прекалено много се стараем да успеем във всичко. Планираме идеални ваканции, приготвяме подаръци за всички, посещаваме роднините, съгласяваме се на всички покани, опъваме жили, за да завършим всичко на работа…да издържи такъв режим е по силите само на супер жена от анимационен филм или жена на амфетамини. Припомнете си, ние сме нормални хора  умора, недоспиване, понижено настроение на фона на обладаващия стрес, който ние сами си причиняваме.

Перфекционизмът отново си играе лоша шега. Страхът „ няма да успея” се превръща в чувство за вина, когато се сбъдва. Ако това се отнася до вас, постарайте се да се убедите: всичко е наред, това е тежест с която сте се нарамили сами, но всъщност не е по силите на никого.

Сравненията не са в наша полза

Не си струва да се сравнявате с другите. Глупав съвет, защото е невъзможно да се удържите. А коледните и новогодишните празници биват прокламирани и по телевизия и в социалните медии като образцово, показателно щастие. Хората водят активен живот, светят от усмивки, имат успехи с които да се похвалят, а нашето семейство не е идеално. По неволя чувстваш себе си ограбен.

Ако това е източник на вашата празнична тъга, припомнете си стария виц. Един старец отива при лекаря и му казва, : „ Докторе, моят 70 годишен съсед, говори, че може за една нощ три пъти с жена си”. „ Е, говорете и вие” – казал докторът.

Във всяко семейство има трудности, поводи за недоволство. Картинката, която хората представят пред света има малко общо с реалността. Идеалният празник, както ние го помним от детството и всички образи – е само опит да имитираме това отминало щастие.

Нездрав образ на живота

Докато всичко върви по своя ред, рутината удържа в нас оптимално настроение. Хранене по разписание, йога, пилатес, басейн, време за задачи, – всичко това спомага за здравето ни. И ето този полезен ред заминава по дяволите по време на празниците.

Ние преяждаме, пийваме солидно, спим ту твърде много, ту твърде малко и всичко това действа пагубно на настроението.

Така че е много възможно причината за вашата тъга да е имено там. Ако подозирате, че е така, престанете да преяждате, намалете алкохола и се върнете към нормалния си режим, включвайки и спорт. Особено важно е да избягвате алкохола. Хората грешат като мислят, че той повдига настроението. Алкохолът само усилва текущото емоционално състояние и ако вие сте в депресия, то симптомите й също ще се усилят. Алкохолът е мощен депресант, имайте го предвид.

Сезонно афективно разстройство

Ако вашите настроения стремглаво вървят надолу през декемри, не се подобрят след  празниците, възможно е да имате сезонно афективно разстройство.

Всъщност причината може да е депресия – липса на светлина и топлина. Проверете себе си, ако депресията идва при вас като календар, идва зимата и в никакво друго време – възможно е празниците тук да не са причина. Добре е да се срещнете с психолог, за да обсъдите това.

 

Даниела Василева

Абонирайте се за моят блог

Aбонирайте се, за да получавате последните статии, съвети, новини за мойте работилници и още много. Обещавам да не изпращам спам и да уважавам вашето лично пространство.