Skip to main content
Техники

Методът на петте пръста

By март 27, 2020май 4th, 2020No Comments

Методът на “петте пръста”, е изключително лесна и достъпна техника за самоанализ и ефективно целеполагане. Състои се в следното: на всеки от пръстите съответства един от наблюдаваните параметри на качеството на постигане на вашите цели. Идеята е в края на деня, да погледнете дланта на дясната си ръка и по пръстите да си припомните параметрите, на основата на които се осъществява този контрол.

Палец – ПЪЛЕН С ЕНЕРГИЯ, физическо състояние

Как се чувствах през деня? Какво направих за здравето си, за да съм бодър и пълен с енергия? Кое предизвика раздразнение в мен? Кое ме умори и лиши от физически сили? Кое ми помогна да си възвърна силите отново? Достатъчно ли раздвижих тялото си днес, играх ли упражнения, ходих ли достатъчно пеша?

Показалец – ПОМОЩ

На кого какви услуги направих днес? За кого бяха полезни те? На кого помогнах (колега, приятел, близък, роднина, непознат)? Има много варианти. От чия помощ се възползвах днес? Благодарих ли за получената помощ? С кого се запознах, полезно ли бе за мен това запознанство? Станаха ли по-добри моите взаимоотношения с другите?

Среден — СЪСТОЯНИЕ НА ДУШАТА

Какво беше моето емоционално състояние днес? Средна работа, добро или прекрасно? Кои моменти бяха свързани с положителни емоции и висока мотивация? Това помогна ли ми да достигна желания резултат? От какво трябва да се освободя, над какво да наблегна повече и да развивам за в бъдеще?

Безимен — БЛИЗКИТЕ

Какво направих за близките и роднините си (добро или не толкова)? Помогнах, зарадвах, научих, успокоих, огорчих? Добре е всеки ден да се направи нещо малко, но приятно за близките. А какво постигнах, какво направих за достигането на своята цел?

Кутре — КУЛТУРА НА МИСЛЕНЕ

Какви мисли ме споходиха днес? Какви идеи родих? Какви знания придобих? Всичко това помогна ли ми да повиша своите професионализъм и компетентност? Над какво трябва да поработя още? Какви грешки направих? Как да ги поправя? Какви изводи трябва да си направя след този анализ?Въпросите и отговорите могат да са както разгърнати, така и пределно кратки и ясни. Всичко зависи от желанието ви, настроението и времето, отредено за анализ.

А сега стиснете всички пръсти в юмрук — ЮНАК

Концентрирайте се върху основната си цел. Направете анализ на днешните си цели, изпълнени ли са те? Кажете си, че утре продължавате напред и ще успеете да постигнете това, за което мечтаете.

Абонирайте се за моят блог

Aбонирайте се, за да получавате последните статии, съвети, новини за мойте работилници и още много. Обещавам да не изпращам спам и да уважавам вашето лично пространство.