Skip to main content
Техники

Техники за елиминиране на негативните мисли

By март 27, 2020май 4th, 2020No Comments

Премахването на негативните мисли не е свързано просто с доброто отношение или с това да се чувстваш добре, или да бъдеш позитивен само заради самото усещане, въпреки че и това има своята полза. Смисълът е много по-дълбок. Изучаващият силата на подсъзнанието знае, че мислите са реални сили и че това, което мислим, директно влияе на нещата, които ни се случват. Нашето съзнание е като градина, а ние сме неговите опитни градинари. Чрез грижа и усърдие можем да създадем ботанически шедьовър, а ако пренебрегнем градината си, тя може да се превърне в рай за плевели – негативни мисли, колебания и провали. Разбирайки това, премахването на негативни мисли се превръща в наш дълг и отговорност.

Ще ви дам пет чудесни техники за премахване на негативни мисли от съзнанието ви.

Всяка техника е отделна и независима. Всъщност някои от тези техники ще ви се сторят противоречиви, но всяка една от тях ще Ви помогне много при справянето с негативните мисли.

Първата техника се нарича – отрязване.

Чрез тази техника, в мига, в който осъзнаете, че в мислите ви се е загнездила негативна мисъл, вие я изхвърляте от ума си. Не спорите с нея, не я анализирате, не се съпротивлявате срещу й, просто я отрязвате. В момента, в който усетите негативната мисъл, просто я отрежете и вкарайте в ума си напълно различна мисъл. А ключът е да го направите в мига, в който усетите негативната мисъл. Така че когато осъзнаете, че започвате да мислите негативно, действайте незабавно, отрежете лошата мисъл и я заместете с друга напълно различна мисъл.

Втората техника се нарича – поставяне на етикет.

В момента, в който осъзнаете, че негативна мисъл преминава през ума ви, вместо да я отрязвате, както направихте чрез първата техника, сложете й етикет. Кажете си: „Това, което става вътре в мен е, че съм се поддал на дадена негативна мисъл.“ Това е всичко и продължете да си го повтаряте. Продължете да си напомняте „Това е просто една негативна мисъл. Просто една негативна мисъл.“
Ще споделя с вас една изумителна истина, която ще ви помогне страшно много при отърваването от негативните мисли. Ще я напиша с удебелен шрифт и бих искал да я прочетете поне три пъти преди да продължите, така че да се запечати в съзнанието ви. Ето я: Негативните мисли могат да ви повлияят, само ако реагирате спрямо тях.
Върнете се и прочетете това твърдение още веднъж. Продължете да го четете, докато не осъзнаете, че реакцията ви спрямо негативните мисли всъщност им дава сила. В минутата, в която започнете да се тревожите за това, в минутата, в която започнете да реагирате на тази мисъл, в минутата, в която започнете да се вълнувате, то значи сте попаднали в нейна власт. Но когато осъзнаете, че негативните мисли имат власт над вас, само когато реагирате спрямо тях, то тогава просто избирате да не реагирате. Сложете й етикет. Подсещайте се, че това е само една негативна мисъл. И насочете ума си към нещо друго. Не попадайте в капана й като започнете да я обмисляте. Отхвърлете я. Още веднъж, негативните мисли могат да ви повлияят, само ако реагирате спрямо тях.

И така третата техника за премахване на негативни мисли е преувеличаването им до степен на абсурдност.

Техниката на преувеличаване е страхотна, но трябва да преувеличавате мисълта до абсурдност. Ключовата дума е абсурдност, нелепост. Да кажем, че сте продавач, навън сте и провеждате разговори във връзка с продажби и внезапно мисълта ви връхлита: „О, но какъв е смисълът, няма да направя нито една продажба повече днес.“ Тогава се улавяте и си казвате: „Чакай малко, това е негативна мисъл.“ Чрез техниката на преувеличаване, може да си кажете още: „Точно така. Няма да продам нищо повече днес. Даже няма да се изненадам, ако при посещението си в следващата компания, в момента, в който отворя вратата, хората започнат да ме заливат с кофи с вода, а след това ще пуснат питбули и немски овчарки, ще бъда нахапан и мокър, а след това ще изскочи голяма механична боксова ръкавица и ще ме фрасне в лицето. А всички ще наскачат по бюрата си и ще издигнат този огромен банер, на който ще пише: „Глупако, защо дойде тук? Никога няма да направиш още една продажба!“ Продължавайте в този дух, преувеличавайте, докато не си кажете: „Е добре, достатъчно, това е абсурдно.“ Ще започнете да се смеете над мисълта, а когато това стане, вие ще сте отнели цялата й сила.
Нямаше ли да е страхотно, ако негативните мисли идваха с предупредителни табели – „Това е само една негативна мисъл, не е нужно да й вярвате, ако не искате.“ Но въпросните мисли не идват така. Те се появяват предрешени като истински проблеми или тихомълком се прокрадват, когато не внимаваме. И ако не сме наясно, че умът ни е велик измамник, фокусник, който вади негативни мисли от ръкава, то тогава ще се залавяме за всяка деструктивна мисъл, която ни дойде. Но тези техники ни дават възможни варианти за справяне с негативните мисли. Затова са толкова ценни.

Четвъртата техника е – противопоставяне на негативната мисъл с точно противоположна на нея.

Каквото и да ви казва негативната мисъл, противопоставете й се като помислите точно противоположното на нея. Когато негативната мисъл дойде в главата ви: „Няма да направя нито една продажба повече днес“, противопоставете й се с „Ще направя още няколко продажби днес.“ Когато негативната мисъл ви застигне „Никога няма да напредна финансово“, противопоставете й се с „Ще имам невероятен финансов успех.“ Когато следната мисъл дойде при вас „Никога няма да имам сериозна връзка“, противопоставете й се с точно обратното – „Скоро ще имам прекрасна връзка.“
Нали разбирате, че не можете да имате повече от една мисъл наведнъж. Може да ви се струва, че имате много мисли наведнъж, но в действителност вие пораждате мисъл след мисъл, мисъл след мисъл, мисъл и т.н. В даден момент вие мислите само за едно нещо. А ако премахнете негативната мисъл и поставите на нейно място точно противоположна на нея, вие отнемате силата й. Не подхранвайте звяра.
Често реакцията на хората е точно обратната. Когато има нещо, което не искат да им се случи, повечето хора мислят за него, тревожат се, насочват вниманието си в тази посока и накрая го проявяват.

Петата техника е – използване на утвърждения срещу негативната мисъл.

Ако не знаете какво са утвържденията, това са прости твърдения, които си повтаряте отново и отново, и отново. В книгата „Подсъзнанието може всичко“ съм отделил цяла глава за утвържденията. Утвържденията са изключително ефикасни, особено за настоятелно появяващите се негативни мисли, тези, които са ви преследвали с години. Когато отново се появи въпросната негативна мисъл, спокойно й съобщете, че „отсега нататък, всеки път когато се появи, ще я посрещате с две минутни утвърждения, чиито смисъл е точно обратен на това, което тя твърди.“ И спазвайте обещанието си. Когато съзнанието ви породи негативна мисъл, например: „Никога няма да напредна в живота“, веднага щом тази мисъл се появи, противопоставете й се с две минутни утвърждения, които имат точно обратния смисъл: „ Ще постигна невероятен успех в живота си. Ще постигна невероятен успех в живота си. Ще постигна невероятен успех в живота си.“ Повтаряйте си това утвърждение отново и отново в продължение на две минути. Ако негативната мисъл се завърне, отвърнете я с още две минути утвърждения. Ако отвръщате на въпросната мисъл с две минутни утвърждения всеки път, когато се появява, ви гарантирам, че много бързо, често в рамките на няколко дни, негативната мисъл ще престане да ви преследва.
Това са пет чудесни начина за справяне с негативното мислене. Използвайте тези, които ви се струват най-ползотворни, използвайте ги в комбинации, но най-важно е да ги използвате. Защото вече не е необходимо да се оставяте в ръцете на негативните мисли. Вече не е нужно да позволявате тези мисли да ви повалят. От този момент нататък вие притежавате инструментите и техниките за елиминиране на негативните мисли. Поздравления. Сега те са във ваши ръце, използвайте ги.

Джон Кехоу

Абонирайте се за моят блог

Aбонирайте се, за да получавате последните статии, съвети, новини за мойте работилници и още много. Обещавам да не изпращам спам и да уважавам вашето лично пространство.