Skip to main content
Техники

12 доказали се упражнения за по-добър фокус и повишена концентрация от 1918г

By март 27, 2020май 4th, 2020No Comments

Случва ли ви се умът ви да прескача от едно мисъл на друга?

Трудно ли ви е да се съсредоточите върху едно нещо за повече от няколко минути?

Имате ли много недовършени проекти и няколко полуготови идеи, въртящи се в главата ви и разочаровани ли сте за това докъде сте стигнали с тези неща?
Ако е така, какво трябва да направите?

Да продължите да четете надолу разбира се….

Ако отидете на фитнес и откриете, че докато се опитвате да вдигате тежести ръцете и краката ви са слаби и отпуснати, вие бихте си направили програма от седмични упражнения, за да станете по-силни, нали?

Е, умът ви е подобен на мускула!

И както физическите ви мускули, вашият ум има нужда от ежеседмични упражнения, за да успее да засили своя фокус и концентрация.

Разбира се, малцина няма да ги домързи и ще го направят, а това е най-хубавото от цялата работа – не искаме всички да са супер концентрирани спрямо нас, нали така?

Какъв вид тренировка обаче би ви помогнал?

Има няколко интересни упражнения за концентрация от една стара и определено златна книга на Терон К.Дюмон от 1918г., наречена „Силата на концентрацията”.

Въпреки че някои от упражненията могат да ви изглеждат смешни и да се чувствате глуповато докато ги правите, ще видите след време как вашата сила за концентрация се увеличава многократно.

Използвайте последващите препоръки, за да подобрите способностите на ума си или като вдъхновение да си създадете собствени упражнения за концентрация.

Нека да започнем:

Упражнения за фокусиране и концентрация от 1918 г.

Когато слънчевите лъчи се фокусират върху обект, те създават много по-висока температура отколкото разсеяната светлина.

Същото се отнася и за вниманието.

Ако го разсеете, ще получите не повече от обикновени резултати. Концентрирате ли го, обаче, получавате много по-добри постижения.

Когато фокусирате вниманието си върху дадена цел, всичките ви действия – съзнателни и несъзнателни, са насочени към осъществяването й.

Съсредоточете енергията си върху нещо и игнорирайте всичко останало – така ще получите това, което пожелаете.

Когато се фокусирате върху дадена мисъл, вие увеличавате силата й.

Представените упражнения може да се каже, че са досадни и монотонни, но са от огромна полза. Ако сте постоянни и упорити при тяхното изпълняване, ще откриете, че те са ценни, тъй като засилват вашата концентрация.

Първо ще е необходимо да тренирате тялото си да се подчинява на командите на ума. Трябва да овладеете контрола върху движенията на мускулите ви.

Следващото упражнение ще ви помогне да постигнете това.

Упражнение 1: Седете неподвижно на стол.

Седнете на удобен стол и вижте доколко може да се задържите неподвижни. Не е толкова лесно, колкото изглежда. Ще трябва да насочите вниманието си към това да не се движите.

Следете за това да не правите някакви несъзнателни мускулни движения. С малко тренировки ще установите ,че можете да седите неподвижни за около 15 минути.

Първоначално е добре да седите в спокойно състояние за приблизително 5 минути. След като успеете да се запазите неподвижни, увеличете времето на 10 минути и след това на 15.

Никога не се напрягайте да сте неподвижни. Трябва да сте напълно отпуснати. Ще откриете, че този навик за отпускане е много приятен.

2: Концетрирайте погледа си върху пръстите.

Седнете на стол като главата и брадичката са леко нагоре, раменете назад. Повдигнете дясната си ръка, така че да достигне нивото на рамото ви, като тя сочи надясно.

Обърнете само главата си към ръката и концентрирайте погледа си към пръстите, като държите ръката си неподвижна за около 1 минута. Направете същото упражнение с лявата ръка.

Когато успеете да задържите ръката си напълно неподвижна, увеличете времето докато успеете да достигнете 5 минути и с двете ръце.

Нека дланта да е надолу, когато ръката ви е протегната, тъй като това е най-лесната поза. Ако фокусирате погледа си върху върха на пръстите си, ще може да установите дали ръката ви е неподвижна.

Упражнение 3: Концентрирайте се върху чаша в протегната ръка.

Нека да засилим малко степента на трудност…

Напълнете чаша с вода и я хванете с пръсти, изпънете ръката точно пред вас. След това фокусирайте погледа си върху чашата, като следите да не правите никакви движения с ръката.

Започнете с продължителност 1 минута, после увеличете на 5. Направете упражнението първо с едната ръка, а после и с другата.

Целта на горепосочените упражнения е да се установи контрол над неволните мускули движения, правейки ги изцяло волеви. Следващото упражнение цели да постави движенията ви под контрола на волята и ума ви.

Упражнение 4: Концентриране върху стискане и отпускане на юмрук.

Седнете на маса и свийте юмруци като дланите ви сочат нагоре и палците са върху другите пръсти. След това концентрирайте погледа си върху юмруците си и постепенно разгъвайте палците, като всичко това възприемайте за много важно.

След това разгънете показалеца, средния пръст и така до края докато сте с отворени длани. После направете обратното на това упражнение като започнете да свивате малкия пръст и стигнете до палеца. Така ще върнете юмрука в началната позиция. Направете това упражнение първоначални с едната ръка , а после и с другата пет пъти. След няколко дни можете да достигнете до десет пъти.

Има вероятност първоначално упражненията да ви „изморят”, но е важно да практикувате тези монотонни упражнения, за да подобрявате вниманието си.

Тук отново Ви напомням, че много малко от вас ще имат волята да ги направят, а тези, които определено искат да имат остър ум ще го постигнат – затова и едни са губещи, други печелят всичко!

Тези упражнения ще ви дадат контрол върху движенията. Трябва да съсредоточите вниманието си върху всяко движение, иначе упражнението губи ползата си.

Може да си мислите , че тези упражнения са прекалено прости и безполезни, но след известно време ще забележите ,че имате много по-добър контрол върху мускулните си движения, стойка и поведение и ще откриете ,че сте засилили вниманието си.

Ще можете да концентрирате мислите си върху каквото искате, което, разбира се по принцип в днешно време е изключително трудно, но от голяма полза.

Независимо какво правите, представете си , че това е главната цел в живота ви. Представете си, че не ви интересува нищо, освен това , което правите в момента.

Не позволявайте вниманието ви да отлети далеч от работата,която вършите.

Вниманието ви със сигурност ще се съпротивлява, но го контролирайте, а не позволявайте то да ви контролира. Когато победите непокорното си внимание, ще сте спечелили огромна битка, за която не подозирате колко е важна.

Ще бъдете благодарни, че сте успели да концентрирате вниманието си върху нещата, които вършите на момента, нещата, които са истински важни за вас и за успеха ви.

Не пропускайте ден без тренировка на концентрацията ви върху някакъв безинтересен обект. Не избирайте нещо интересно, тъй като то изисква по-малко внимание. Колкото нещо е по-безинтересно, толкова по-добре ще се получи упражнението.

След известна тренировка ще успявате да концентрирате вниманието си върху безинтересни обекти по желание.

Запомнете: Този, който може да се концентрира, може да установи пълен контрол над тялото и ума си и да овладее своите влечения и наклонности, а не да бъде техен покорен слуга.
Когато може да контролирате себе си това ви дава контрол върху другите.

Можете да развиете воля, която ще ви направи изключително силен в сравнение с хората, които не притежават силата на волята.

Упражнявайте волята си по различни начини, докато установите такъв контрол върху нея, че щом решите да направите нещо, веднага тръгвате да го вършите.

Никога не бъдете доволни от твърдението „ Аз се справих относително добре”, а дайте най-доброто от себе си.

Когато постигнете това, ще се превърнете в най-доброто, което можете да бъдете.

Упражнение 5: Концентрацията усилва обонянието ви.

Когато се разхождате, пътувате или минавате покрай градина, концентрирайте се върху уханието на цветята. Открийте колко вида миризми може да усетите.

След това изберете само една се опитайте да усещате само нея.

Ще видите ,че това изостря обонянието. Това различаване на миризмите изисква особено внимание от вас. Когато обонянието ви се усилва, ще можете да изключите всяка мисъл с изключение на тази за съответната миризма.

Може да откриете много възможности да развивате това умение.

Когато сте на чист въздух, се концентрирайте върху различните миризми. Ще усетите много, но изберете една и то такава, че дори след години да си спомняте за това ухание.

Целта на това упражнение е да се развие концентрирано внимание и след известно време и тренировки ще установите, че можете да контролирате ума си и да насочвате мислите си по същия начин както при упражненията с ръката.

Упражнение 6: Концентрация върху собственото тяло.

Легнете и напълно отпуснете мускулите си. Концентрирайте се върху ритъма и туптенето на сърцето си. Не се разсейвайте с нищо друго.

Мислете си как този невероятен орган изпомпва кръвта до всички части на тялото ви; опитайте се да си представите как кръвта напуска сърдечните кухини и достига до пръстите на крайниците ви.

След известна тренировка ще започнете да усещате движението на кръвта ви.

Упражнение 7: Концетрирайте се върху съня.

Съществува така нареченият „воден метод”, който въпреки лесен, е много ефективен за предизвикване на сън. Поставете чаша, пълна вода на масата в стаята, в която спите.

Седнете на стол близо до масата и си мислете колко е неподвижна водата в чашата. След това визуализирайте себе си, че сте също толкова неподвижни и спокойни.

След време ще усетите как нервите ви се успокояват и ще успеете да заспите.

Добра идея е и да представите себе си като сънливи, а дори и най-упоритото безсъние може да бъде преодоляно, ако се визуализирате като някакъв неодушевен предмет (например като отсечено дърво в дълбините на студена, тиха гора).

Хората, които страдат от безсъние, ще установят, че тези упражнения за успокояване на нервите са наистина ефективни.

Просто насадете идеята в главата си, че заспиването не е трудно; прогонете всеки страх от инсомния. Практикувайте тези упражнения и ще успеете да заспите.

Упражнение 8: Практикувайте разговори пред огледало.

Нарисувайте две черни точки върху огледалото ви на нивото на очите и ги възприемете като човешки очи, гледащи към вас.

Първоначално може очите ви да мигат. Не движете главата си и стойте изправени. Концентрирайте мислите си върху това главата ви да е напълно неподвижна.

Не позволявайте на друга мисъл да нахлуе в ума ви.

След това поддържайки главата, очите и тялото неподвижни си мислете, че изглеждате като човек, на когото може да се разчита, който разполага с доверието на другите.

Докато стоите пред огледалото практикувайте дълбоко дишане.

Осъзнайте ,че има доста свеж въздух в стаята и вие го оползотворявате. Ще откриете, че плахостта ви постепенно изчезва, а се замества от сила и спокойствие.

Този, който има контрол върху мускулите на лицето и очите си прави впечатление и привлича внимание.

По време на разговор, той по-лесно може да впечатли хората, с които е в контакт. Той има придобито чувство на спокойствие и сила, които обезоръжават опозицията.

Три минути на ден е достатъчна тренировка за това упражнение.

Упражнение 9: Метод на концентрация от Изтока.

Седнете на стол като изправите добре гърба си.

Натиснете с показалеца си дясната си ноздра.

Сега вдишайте дълбоко, дълго и внимателно, като в същото време броите до 10; след това издишайте през дясната ноздра докато броите до 10.

Повторете същото упражнение с лявата ноздра.

Хубаво е упражнението да се прави по около 20 пъти.

Упражнение 10: Контролиране на желания и страсти.

Страстите, които са едни от най-трудно овладяемите стихии, са един чудесен материал за упражнения за концентрация.

Естествено е да искате да споделите с другите какво знаете; но, ако се научите да контролирате тези страсти, ще успеете да засилите своята концентрация.

Запомнете, трябва да се грижите единствено за своят живот и ежедневие. Не си губете времето като мислите за другите или клюкарствате за тях.

Ако от ваши наблюдения научите нещо лошо за някой, запазете го за себе си.

Мнението ви може да се промени след време, но независимо дали сте прави или не, овладейте желанието да споделите възгледите си за този човек. Това е признак на силна воля. Ако чуете много добри новини, опитайте се да устоите на желанието да ги споделите с първия срещнат и може да получите ползи от това.

Ще ви е нужна силна концентрация, за да овладеете това желание за споделяне.

След като усетите, че имате пълен контрол над вашите желания, тогава кажете новините. Но трябва да успеете да потиснете желанието да ги споделяте, докато не усетите, че сте готови за това. Хората, които не притежават такъв контрол, често казват неща, които не е трябвало да споменават и забъркват себе си и другите в излишни неприятности.

Ако имате навика да се вълнувате ,когато научите неприятни новини, установете контрол над себе си и ги приемете без следа от изненада.

Кажете си: „Нищо не може да ме накара да загубя самоконтрол.”

Ще разберете, че това умение ще ви е изключително полезно в бизнеса. Хората ще ви се възхищават за спокойствието и хладнокръвието и това ще стане ваша ценна характеристика. Разбира се ,всичко зависи от обстоятелствата.

Понякога е нужно да има ентусиазъм. Винаги, обаче, търсете възможности да практикувате вашия самоконтрол.

Този, който владее духа си е по-велик от този, който владее целият град.

Упражнение 11: Четене.

Никой не може да мисли, без да се съсредоточи върху определено нещо. Всеки човек би трябвало да се научи да мисли ясно. Едно чудесно упражнение е да прочетете някакъв кратък разказ и да го резюмирате в едно изречение.

Прочетете статия във вестника и се опитайте да я преразкажете с няколко думи. Когато четете статия и искате да отберете най-важното от нея,трябва да имате силна концентрация. Ако не можете да напишете нещо относно това, което сте прочели, ще знаете,че не се концентрирате добре.

Вместо да пишете, може да се изразите устно, ако желаете. Отидете в стаята си и го изкажете, все едно говорите с някой друг.

Ще намерите упражнения като тези много ценни за засилване на концентрацията ви, както и на мисленето.

След като сте тренирали това упражнение, вземете книга,четете я за около 20 минути и напишете нещо за това, което сте прочели.

Първоначално няма да си спомняте много детайли, но с тренировка ще ставате все по-добри. Колкото концентрацията е по-добра, толкова и резултатите ще се подобряват.

Ако времето ви е ограничено е добра идея да прочетете едно изречение и да се опитате да го напишете дума по дума. Когато успеете да го направите, прочетете две изречения и направете същото.

Упражнението ще даде много добри резултати, ако го продължите докато си създадете навик. Ако в свободното си време практикувате подобни упражнения, ще засилите значително фокуса и концентрацията си.

Ще откриете че, за да запомните всяка дума в изречението, трябва да прогоните всички останали мисли в главата си, а това е чудесна тренировка и не много лесна работа.

Упражнение 12: Наблюдавайте концентрацията.

Седнете на стол и поставете на маса часовник със секундна стрелка точно пред вас.

Следвайте с очите секундната стрелка докато се движи. Правете това в продължение на 5 минути, като не мислите за нищо друго, освен за стрелката.

Първоначално упражнението ще е трудно, тъй като няма нищо интересно в една секундна стрелка, но в усилието на волята да задържите вниманието си върху нея, там лежи ползата от упражнението. Винаги се опитвайте да бъдете колкото се може по-неподвижни по време на тези упражнения.

Абонирайте се за моят блог

Aбонирайте се, за да получавате последните статии, съвети, новини за мойте работилници и още много. Обещавам да не изпращам спам и да уважавам вашето лично пространство.